Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/zt8q5rv8/artnewsbg.com/wp-content/themes/covernews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 253

Хайдушки празници „Капитан Петко Войвода“

Хайдушките празници „Капитан Петко Войвода“ в Чепеларе представят богата програма, съобщиха от Общината.

На 2 септември 2023г. – събота, от 17:00 часа пред паметника на Капитан Петко войвода е официалното откриване на празника с възстановка по посрещане на Войводата и връчване на автентичната му пушка.
Пушката на Капитан Петко ще бъде предоставена от Регионалния исторически музей в Смолян специално за възстановката. За нея има две легенди. Според едната, тя му е подарък от Джузепе Гарибалди, а според друга оръжието му е подарък лично от руския император Александър II.
Тя е марка “Уинчестър” и е от 1866 г., а от 1952 г. се съхранява в Историческия музей “Стою Шишков” в Смолян. Пристигането на Капитан Петко на кон и неговата чета ще бъде пресъздадено от 17:00 часа пред паметника на Войводата на ул. „Васил Дечев“ 14 – главната улица на Чепеларе до Виенски салон.

Във възстановката ще участват ДТС към НЧ „Родопска искра 1880″-Чепеларе, Гайдарски състав “Петко Войвода“, Сдружение „Родопски Хайдути“, самодейни състави и Представителен Фолклорен Ансамбъл „Шевица“.  
 В 17:45 часа стартира тържественото шествие, начело с войводата към площад „Олимпийски“ в центъра на Чепеларе, където програмата ще продължи със сдружение „Родопски хайдути под съпровода на над 30-те родопски каба гайди от гайдарски състав „Петко Войвода“.
От 18:30 часа в градската градина ще бъде представена „Енциклопедия Тракия“ от авторски колектив, организирана от Съюза на тракийските дружества в България. Очаква Ви също и интересна фотоизложба „Петко Киряков – войводата на Тракия и Родопите“, създадена по презентационни материали, предоставени от Зоица и Коста Начеви.
Концертната програма на Представителен Фолклорен Aнсамбъл „Шевица“, състоящ се от 60 красиви млади изпълнители започва от 19:30 часа на пл. „Олимпийски“.

По време на празника ще има възможност за снимки с Войводата пред специално създаден кът за снимки, както за посещение на еко пътека „Старата воденица“, където е сниман част от филма „Капитан Петко войвода“.