Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/zt8q5rv8/artnewsbg.com/wp-content/themes/covernews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 253

143-та годишнина от Априлското въстаниe

За българския дух и непримиримия огън в душата, за любовта към родината, за величеството на саможертвата. 143 години след Априлското въстание площадът отново беше пълен с родолюбци, незабравящи своя корен.

Президентът Румен Радев присъства на възстановките в Клисура, а актьорът Детелин Кандев откри честванията с рецитал на Кочо от Вазовата „Епопея на забравените“.

Възстановката на събитията от 1876 година в Клисура е с над 100-годишна традиция и е най-старата в страната. Тя пресъздава избухването на въстанието в Клисура, появата на Боримечката, настъпването на Тосун бей, който с над 2000 души башибозук атакува въстаниците в местността Зли Дол, пробивът на турците към града и подпалването на Клисура.


Над 400 възрастни мъже, жени и деца стават жертва, изпепелени са 2-те училища, църквата и над 800-те възрожденски къщи. Клисура е единственият български град, който е разрушен до основи по време на Априлската епопея и така завинаги губи своя възрожденски облик.


Това бе театрален спектакъл, изигран на открито от 200 души, като „сцената“ включваше площада пред Павурждиевата къща, тесните калдъръмени улички на подбалканското градче и местността Зли дол, където преди 143 години, необучени, въоръжени само с 15 черешови топчета, бунтовници се изправят срещу две хилядна турска армия.

Сн: Лилия Йотова