The essential FUNK trombone – T.E.F.T.. Създадена между няколкото локдауна, в името на групата се крие и музикалната концепция, която следват музикантите, събрани от неуморния и многопосочно талантлив Вили Стоянов. “ESSENTIAL” означава основен, съществен, затова в музиката, която създават, те разглеждат основите на фънк музиката и претворяването й през различни призми, в комбинация с други музикални стилистики. Силни индивидуалисти, с различни творчески търсения, членовете на групата се обединяват от любовта си към класическия фънк, с неговата отворена импровизационна форма и ни показват как трябва да звучи той – синкопирани ритми, плътен бас, остра като бръснач китара, ритъм с леко ориенталски привкус и ярък (на моменти леко нахален) тромбон, а за малко повече разкош и нежен саксофон.

В  началото на 2021 групата представи дебютния си едноименен албум T.E.F.T., а година по-късно се появява и вторият – MAKE IT RIGHT, DO IT NICE. Във втория албум на T.E.F.T. присъстват само парчета, създадени от членовете на групата. А те самите все повече се сплотяват около музиката, която ги свързва – предизвикват се и се стимулират, обединявайки всички цветове на индивидуалностите, които носят.

Голяма част от изпълненията на сцената в Банско бяха от последния албум на групата. Барабанистът Виктор Викторов изпълни своето парче „You are so sexy“, което беше представено за първи път само преди няколко месеца в „Шоуто на Николаос Цитиридис“.

Вили Стоянов споделя – „The essential FUNK trombone е идея, която се върти в главата ми от много дълго време. Появява се, изчезва, после отново напомня за себе си, ангажиментите обаче не ми позволяваха да и обърна нужното внимание, и така си отлетя едно сериозно количество време, но явно не и е бил момента След това ни застигна първият локдаун и нещата се наредиха от само себе си… На първа среща вече имахме няколко авторски парчета, на всяка следваща някой от нас се появяваше с нещо ново и почти готово. Цареше обща творческа енергия и дух, каквито не съм усещал от адски много време“.