Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/zt8q5rv8/artnewsbg.com/wp-content/themes/covernews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 253

28-мото официално присъждане на наградите за постижения в театралното изкуство по традиция се проведоха на 24-ти май в театър „Българска армия“.

Патрони на събитието бяха министърът на културата Боил Банов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов, а празничният спектакъл беше съвсем неслучайно озаглавен „Театърът – моята страст“.

Големият актьор Васил Михайлов беше удостоен с наградата за цялостен принос към театралното изкуство.

„Хайдути много, воеводи няма. С радост бих отстъпил място на младите, но, докато започнат да играят войводи, трябва да изиграят много четници – сподели още актьорът и призна, че винаги е искал да играе малкия човек, но все му давали роли на царе. Човек и добре да живее, го докарва до цялостен принос“ – обяви от сцената в типичния си стил Михайлов.

Захари Бахаров бе награден за главна мъжка роля в моноспектакъла „Чамкория“ – постановка на Явор Гърдев.

Колежката му Мария Стефанова, която се завърна, след 25 години отсъствие, на сцената на Народния театър „Иван Вазов“, беше почетена с „Аскеер“ за водеща женска роля спектакъла „Три високи жени“ от Едуард Олби на Стефан Спасов.

Статуетка „Аскеер“ за изгряваща звезда бе присъдена на Веселин Петров за ролите на Труфалдино и Панталоне в „Кралят Елен“.

Малин Кръстев взе наградата за поддържаща мъжка роля, в ролята на Дани Тейлър в „Зимата на нашето недоволство“. Ана Пападопулу беше отличена за поддържаща женска роля в „Лисичета“.

Статуетката за сценография отиде при Марина Райчинова за спектакъла „Франкенщайн“. Нина Пашова беше почетена за костюмография, а за театрална музика – Петър Дундаков.

Режисьорът Иван Пантелеев беше оценен за „NеоДачници“ – постановка, която се окичи с престижното отличие и за най-добро представление.
Призът за съвременна българска драматургия бе за „Цветът на дълбоките води“ от Оля Стоянова.