Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/zt8q5rv8/artnewsbg.com/wp-content/themes/covernews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 253

Българският патриарх Неофит възвести Христовото Възкресение и благослови православните християни за Великден. Службата бе извършена извън катедралния храм „Св. Александър Невски“ заради мерките срещу разпространението на коронавируса. Под звуците на църковните камбани пред патриаршеската катедрала се събраха хора, които спазваха дистанция и носеха маски. Около храма имаше засилено полицейско присъствие и заграждения, които също държаха хората на разстояние. Отправени бяха и специалните молитви за избавление и изцеление от всякакви болести, които по решение на Светия синод на БПЦ се прибавят към богослуженията и са свързани със сегашната пандемия от коронавируса. За първи път свещениците не поведоха хората да обикалят църквата, традиция, която се спазва от много години насам.

Всички знаят, че се обикаля църквата в полунощ, но на малцина е ясно защо. Това е процесия. Тя се извършва веднъж на Велики петък. Тогава представлява погребална процесия. Така се съпреживява погребението на Христос, полагането му в гроба. Съпреживяваме тези евангелски събития, сякаш сме били свидетели. Включват се всички хора, обикалят църквата и след това влизат вътре. На следващата вечер, събота, в полунощ, се обикаля за здраве. Върви се със свещ в ръка, три пъти около храма, защото числото 3 олицетворява Светата Троица. Свещта пък символизира небесната светлина. След като обиколят църквата три пъти, вярващите се прибират вкъщи, носейки свещта и така пренасят частица от светия огън в дома си.

Ето как видя богослужението за Великден нашият фоторепортер Анна Василева: