Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/zt8q5rv8/artnewsbg.com/wp-content/themes/covernews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 253

Вицепрезидентът Илияна Йотова се запали по йогата

Международният ден на йога беше отбелязан в над 30 града и няколко села у нас. Основното събитие се проведе в София на 24-ти юни под патронажа на посланика на Република Индия в България Н. Пр. г-жа Пуджа Капур. Почетният гост в лицето на Вицепрезидента Илияна Йотова се включи активно в демонстрираните асани.

Йога е система от физически, умствени и духовни практики, чиято цел е да се трансформират тялото и ума. Това е една от шестте индуистки философски школи, която приема медитацията за основно средство за постигане на освобождението.

Според свами Вишнудевананда Йога има пет опорни точки:

1. Правилни упражнения (асани) – тялото ни е предназначено да се движи и да се упражнява. Ако начинът ни на живот не осигурява достатъчно движение на мускулите и ставите с времето се появяват болести и дискомфорт. Подходящите упражнения трябва да са приятни, за този, който ги изпълнява и в същото време полезни за тялото, ума и духа.
2. Правилно дишане (пранаяма) – йога ни учи как да използваме максимално дробовете си и да контролираме дишането. Правилното дишане трябва да е дълбоко, бавно и ритмично. Това подобрява жизнеността и прочиства ума.
3. Правилна релаксация — чрез пълно отпускане на мускулите се подмладява нервната система и се постига вътрешен мир.
4. Правилна диета — храната, която ядем повлиява ума ни. Йога препоръчва вегетарианска храна.
5. Позитивно мислене и медитация — това е най-важната част. Ние сме това, което мислим. Трябва да се стараем да мислим позитивно и творчески, което ще ни помогне да постигнем отлично здраве и спокоен ум. Позитивен поглед към живота може да бъде развит чрез изучаване и практикуване на техниките от философията Веданта.

Съществуват четири различни Йога направления или Пътища: Джнана йога или Йога на знанието, Карма йога или Йога на действието (като карма йоги се характеризират дейните натури), Бхакти йога или Йога на космическата любов и Раджа йога или „царската“ йога. За основоположник на системата Йога се счита мъдрецът Патанджали, който я обособява върху съществуващ вече опит на отделни йоги в творбата си Йога сутра. Терминологията в нея е изцяло взета от Ведите и е съобразена с техния авторитет. Ето защо Йога се причислява към една от шестте ортодоксални (признаващи авторитета на Ведите) системи — Миманса, Санкхя, Няя, Вайшешика, Веданта и Йога.

Сн: Веселка Димитрова