Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/zt8q5rv8/artnewsbg.com/wp-content/themes/covernews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 253

Нова Международна асоциация DANUrB ще обединява политиките, свързани с Дунав

В Естергом, Унгария, бе създадена Международната асоциация DANUrB (DIA), с което завърши Първата международна конференция DANUrB+, организирана от Будапещенския университет по технологии и икономика и Унгарския център за съвременна архитектура. Целта на DIA е да трансформира международния проект между 7 дунавски държави в устойчив и активен формат на сътрудничество, като координира културни инициативи по поречието на река Дунав и планира да създаде сертификационен знак Danube Urban Brand на дунавските селища.

Учредяването стана в Център за събития Szent Adalbert в Естергом, защото мястото е символично – отбелязват се 20 години от свързване на двата града на отсрещни брегове на Дунав – унгарският Естергом и словашкия Щурово чрез моста Мария Валерия. От българска страна поставиха подписа си представители на три партньорски организации – Национален туристически клъстер „Българският пътеводител“, Фондация „Блулинк“ и Нов български университет.

Основните приоритети на Асоциацията са да инициира проекти и да ги свързва, да се грижи за развитието на общностите, на наследството и автентичните ценности по поречието на реката

Проектът DANUrB+ стартира през юли 2020 г., за да активира непопулярното културно наследство и ресурси в периферията на река Дунав и граничните региони. Негов краен резултат се очаква да бъде повишаване на местното развитие и международната туристическа привлекателност.