Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/zt8q5rv8/artnewsbg.com/wp-content/themes/covernews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 253

В началото бе словото…

Идеята тръгва от няколко написани нежни строфи на поетесата Димитрина Иванова, които художникът Константин Стойнов решава да облече в цвят.

Авторите на изложбата „Поезия в цвят“ успешно обединяват изразните средства на литературата и изобразителното изкуство, за да пресъздадат 21 лични момента от 2021 година. Годината, която продължава да е под знака на Covid-19.

Творбите на авторите пресъздават минало, настояще и бъдеще тук и сега, в средата на годината. Защото миналото винаги оставя белези, за да насити настоящето със смисъл и да му даде смелост за поглед в бъдещето. Във времена на социални катаклизми и личностни трансформации, те изваждат на показ своята чувственост – едно интимно разголване, пресъздадено чрез думи, абстрактни форми и цветове.

Константин Стойнов и Димитрина Иванова са дългогодишни колеги от различни модни издания, но сега пътищата им се пресичат, за да създадат тази „поезия в цвят“, с която да събудят у хората онези чувства и емоции, които често крият дълбоко в себе си.

И докато абстрактната живопис на Константин избягва от показването на конкретни обекти, за да пресъздаде едновременно различни моменти на отчаяние и оптимизъм чрез силата на цветовете, то Димитрина се разполага удобно на бялото платно между думите, с които иска да напомни на хората, че със сърце се обича най-истински и че любовта понякога е точно до нас, стига да имаме смелостта да я видим.

Експозицията може да разгледате в софийската галерия Spazio (ул. Цар Самуил 47) до 1 юли 2021 г.

P.S. Галерията се оказа малка за всички приятели и почитатели на изкуството, които дойдоха на откриването. Непрекъснато променящото се време също поднесе своите изненади – минути преди официалното откриване се изсипа силен дъжд, придружен с градушка, но веднага след това облаците се разсеяха, за да направят път на светлината за началото.

Снимки: Лилия Йотова