Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/zt8q5rv8/artnewsbg.com/wp-content/themes/covernews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 253

Популярни фотографи от цял свят се събраха на тайна вечеря в София

Едни от най-добрите фотографи у нас се събраха на работна среща, за да обсъдят бъдещи съвместни планове и активности. Срещата в ресторант Corso, подплатена с вечеря и класно вино, присъстваха фотографи от цял свят. Сред тях са израелският майстор Пини Хамоу, специализирал в областта на модата, фоторепортерът от Бангладеш Танвер Рохан, който взе първо и трето място в категорията фоторепортаж на VIPA 2016, както и още 6 златни медала от конкурси в Пловдив. Сред присъстващите бе и руският майстор на обектива Григорий Горячев-Белий ден, който ще остане в България още една седмица, за да направи художествени фотосесии на български звезди, които все още се пазят в тайна, а в проведения му майсторски клас пред обектива му застана вокалът на Мери Бойс Бенд – Мария Мутафчиева. Сред гостите беше и фотографът от Южна Африка Ерик Нейтън. От българска страна присъстваха представители на Асоциацията на професионалните фотографи в България, по чиято инициатива се състоя срещата. Присъедини се и фотографът, който получи престижния приз „Фотограф на годината“ Генчо Петков, както организаторът и собственик на конкурсния хъб VOUBS – Васко Василев.
Фотографите нарочно избраха място с уникална панорамна гледка към един от най-красивите и ценни паметници в столицата – Руската църква, за да имат вдъхновение за креативни съвместни дейности и бъдещи партньорства. На срещата се обсъдиха варианти за няколко съвместни пленери в България и в други държави, бъдеща фотоизложба, свързана с българските бит и традиции, както двудневна фотографска конференция в Москва по актуални теми. Фотографите размениха мисли и по въпроси, свързани с авторските права, обмениха опит и информация относно заплащането на фотографския труд в различните страни.
Асоциацията на професионалните фотографи в България има за цел да съдейства на международните си партньори и да продължава да работи в посока развиване на фотографията като изкуство и култура, като показва в чужбина всичко българско, което е на ниво, за да се изгради и един положителен имидж за България.

снимки: Лилия Йотова