Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/zt8q5rv8/artnewsbg.com/wp-content/themes/covernews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 253

Всяка година в последната събота на месец август манастирските ливади на с. Габра се изпълват с хора и традиционно се провежда празник на миньора. Въпреки, че мина „Чукурово“, която осигуряваше поминък на цялата околия вече не работи, хората продължават да отбелязват този ден и той се е превърнал в своеобразен празник на селото. Събират се цели родове, правят се трапези на поляните и се извиват кръшни хора. И това се случва в Лозенската планина, само на 38 км от София. Прекрасен вариант за излет и разходки на чист въздух.

Песните на жътварките, детските гласчета по нивите, музиката на чукуровските хора, магията на народните танци, влаковата композиция на пълните вагони с въглища, глъчката от традиционните празници и ежедневието на селото – така искат да се помни село Габра неговите жители.

Момите от танцов състав „Габра“ на читалище „Стоян Богданлийски 1931“ бяха душата на празника, облечени в типични за региона народни носии, носещи цветовете и шарките, запазили духа им през вековете. Цели габренски фамилии дойдоха да наредят трапези на манастирските ливади върху бяло платно, със шарена черга, топли баници и погачи, сътворени със сърце и душа. Жители и гости на Габра вдигнаха наздравица с чукуровска ракия за това, че ги има – миньори, скотовъдци, земеделци, майстори, лечители, играорци, свирачи, певци и певици.

Това е денят на Чукуровската чаршия. Чукуровското въглищно находище е давало препитание на поколения. Цели фамилии от село Габра пазят духа на тежкия и опасен труд на миньора, независимо, че мина „Чукурово“ вече е част от историята. Този празник се провежда в знак на почит към всички бивши миньори и техните семейства, които са се трудили от 1869 година насам.

Кметът на с. Габра Андрей Пенчев

Андрей Пенчев – кмет на село Габра поднесе своето приветствие към присъстващите, облечен в традиционна народна носия. Народната певица Ана-Мария и музиканта Злати Петров – кавал, се погрижиха за доброто настроение.

Текст и снимки – Лилия Йотова