Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/zt8q5rv8/artnewsbg.com/wp-content/themes/covernews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 253

На 9 август 681 г., по време на VI Вселенски събор в Константинопол, за първи път е споменато името на държавата България, разположена в крайдунавските земи.

Единици са държавите в света, които могат да се похвалят с повече от хиляда години история. Още по-малко са тези, които носят едно и също име от основаването си до наши дни.

България е една от тях, което я прави една от най-старите държави в Европа и света.

През 2021 г. се навършват 1340 години от създаването на българската държава. По случай годишнината, Асоциацията на професионалните фотографи съвместно с Българския културен институт – Москва създадоха проект – мултимедийна изложба с кадри на професионалните фотографи Йордан Йорданов, Бистра Стоименова, Иван Василев, Лилия Йотова и Димитър Калиновски.

В колекцията са събрани кадри от средновековни български крепости и градове, които са били от особено значение за българската история. Някои са придобили статут на столици, а други са били важни локални административни центрове.

България е страна с красива природа, богата култура и още по-богата история, познала времената на богове и герои, нашествия и войни, победи и загуби, но запазила историята и наследството си. България е страна, където всеки квадратен сантиметър е пропит с история, а всеки исторически обект – напоен с легенди. Историческият разказ се превръщал в предание, а преданието се превръщало в легенда. Тази изложба има за цел да ви покаже историята отвъд легендата.

Мултимедийната изложба може да гледате на руски език тук – https://www.youtube.com/watch?v=u958pDb8JvY , на български език тук – https://www.youtube.com/watch?v=k-JTFDOzaLk&t=459s

Приятно гледане!