Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/zt8q5rv8/artnewsbg.com/wp-content/themes/covernews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 253

Ценка Местанка: „Винаги можеш да си нещастен, изкуство е да си щастлив“

Усещате, че сте постоянно напрегнати, крещите вкъщи, крещите на работното си място, нищо не се случва така, както искате да се случи. Черните мисли са като тъмен облак, който закрива слънцето. Магия ли е това или собственото ни неумение да прогоним негативното и да поканим позитивното да се настани удобно. Специално за Art news практикът по ТЕС Ценка Местанска разкрива тайната на успешния балансиран човек
– Вие сте психолог, семеен консултант и практик по ТЕС (техника за емоционална свобода). Как човек разбира, че призванието му е да помага на другите?
– До ден днешен намирам тетрадки, папки и тефтери, отпреди много време, в които съм си водила записки. Щом хората ме търсят, значи имат нужда от мен и това е моето призвание. Крайъгълният камък, който преобърна живота ми, беше една книга на Луиз Хей, която прочетох, когато бях на 16. Тогава реших професионално да започна да се обучавам на техниката ТЕС. Живеех в Германия и се занимавах с моден дизайн. Родителите ми много ми липсваха и в продължение на 3 дни си внушавах, че имам спешна нужда от операция на апендицит. Самовнуших си, че ако ме приемат в болница, за да ме оперират, майка ми и баща ми незабавно ще дойдат и ще се съберем. Оказа се, че моите мисли могат да влияят на физическо ниво. Точно така стана. Без намесата на лекарства помогнах на много хора. Помогнах на няколко жени да преодолеят страха си от летене, на няколко деца да са отлични ученици. Тогава реших да следвам психология. Станах и лекар-хомеопат, но прецених, че това не ми е напълно недостатъчно. В Лондон завърших психоенергийна медицина, а в САЩ специализирах.
– Защо е по-лесно да нахлуят в главата черни мисли, а с положителните е доста сложно?
– Защото още от дете ни учат – внимавай, пази се, недей. Никой не казва на детето си – ти си способен, ти можеш, ти си умен, ти си прекрасен. Майките само нагрубяват децата си и така в продължение на 1-2 години тези утвърждения започват да се приемат като чиста истина.
– Все повече хора вярват, че са жертва на магия. Има ли подобно понятие или ние сами си блокираме успеха на енергийно ниво?
– Разбира се има подобни енергийни влияния, въпрос на собствен избор е дали да приемем тази енергия или не. Не го приемайте като магия, а като слабост на този, който Ви е нагрубил.
– Как реагира тялото на стреса?
– Винаги стресът блокира енергийната система. Стресът понякога е полезен, когато не се превърне в дистрес. Тялото реагира с енергиен блокаж. ТЕС предпазва клетките от този стрес. Докато идвах на това интервю в колата преживях стрес – изнервени шофьори, нервни хора. Ако някой шофьор тръгне да Ви бие се усмихнете, избягвайте тези срещи, извинете се. Не може да предполагате дали този човек няма да извади пистолет.
– Кои са основните точки, които да потупаме при подобно напрежение.
– Само 5 са точките, но имат неимоверно въздействие. Както, когато отидете на акупунктура и там специалистите слагат игли на строго определени места. Смело мога да заявя, че съм единствената в България, която има практическите умения, подплатени със съответните дипломи от създателя на новата ТЕС. Притежавам диплом от американеца Робърт Смит, който разработва преди 10 години новата техника ТЕС. Лесно може да се провери дали моето име е единственото българско. Обучението е доста скъпо, влизаш в съзнанието на пациента, което е доста опасно, ако не си добър практик. В Америка имаше 2 жени, които бяха в ролята на практик и пациент. Видях, че практикът много се бави, жената в ролята на пациент изпадна в крайно състояние и започна да се държи като ранено животно. Тогава се намесих и завърших терапията, терапията приключва, когато пациентът излезе усмихнат и подмладен.
– Все по-често хората се оплакват от паник атаки. Обикновено близките им казват „нищо ти няма, стегни се“. Това проява на слабост ли е или сериозен проблем.
– Стегни се няма да помогне, а само ще задълбочи проблема. Паник атаката е енергиен блокаж от определена случка. Този блокаж дълбоко е засегнал емоционалното ниво на човека. Ако тази случка не се изчисти, тази нискозаблатена енергия, кална енергия, пробива енергийното тяло на човека. Ако тя не се овладее идва момент на срив. Паническата задача предпазва тялото да не гръмне. Моята задача е да открия откъде се е появила, от какви хора, случки и емоции е породена. Аз я почиствам и зашивам раната, образно казано. Антидепресантите не помагат, само задълбочават проблема.
– Къде е тайната на хармонията?
– Всяка сутрин да се настроиш на висока честота. Имам няколко диска, един от които е точно за това. Да се настроиш още от сутринта на висока честота, за да можеш да се справиш с всички предизвикателства през деня. И не по-важно е вечер да успеете да се изчистите от всичко вечер, като с кърпа и препарат да минете през съзнанието си, за да можете да се освободите и да можете да спите спокойно.
– Вие къде се зареждате?
– Мога да се заредя от всичко. Казвам си – освобождавам се от всичко, което ме е натоварило през деня. Моля всичките блокажи да бъдат изцелени с помощта на Вселенската любов, моля на тяхно място да се излее Божествената светлина. Необходимо е само една вяра, нищо друго.
– Това означава, че в света няма да има нито един убит, наранен, нещастен.
– Не, това е сложна настройка, не е за всеки. Трябва много вяра и практика. Има хора, които бяха през развод, пред фалит, пред пълно нещастие. Овладяха емоциите си и сега са едни щастливи, богати и успешни хора.
– Имате специален семинар за справяне с наднорменото тегло.
– Видях една позната на улицата и й казах – имаш любовно разочарование, напълняла си с поне 10 килограма. Тя онемя. Любовното разочарование се трупа като излишни килограми. От мъка жените посягат към сладкото, после се поглеждат в огледалото и си казват – така и така съм дебела, я да продължавам да се тъпча. Затваря се порочен кръг. Затова и преди да сключите брак не е лоша идея да направите няколко терапии, за да разберете дали сте един за друг.
– След брака обикновено се появяват деца. Как да се справим с хиперактивните деца?
– Родителите постоянно забраняват, не прави това, не прави онова. И в хиперактивността детето намира начин да накаже родителите си, там може да си прави каквото си иска. Не всички деца обичат родителите си. В един мой случай даже едно дете откровено мразеше майка си и я нарисува в ужасяваща картина. Необходимо е семейството да се събере, майката и бащата да поискат прошка от детето си, да паднат на колене пред него дори и да му покажат, че го обичат, че го подкрепя. 80% от родителите в България са разведени и първите деца поемат нечовешка емоционална тежест.
– Имате интересна история и с Депеш мод.
– Да, превъзходно работихме с тях, изключително светли и човечни хора. Не се държат като звезди, не летят в облаците.

12096371_10203967283342325_6380241053696758420_n

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *