Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/zt8q5rv8/artnewsbg.com/wp-content/themes/covernews/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 253

Кой не е чувал за Чипровци, кой не знае за него?

А българска къща без чипровски килим е пълен срам. През 2018-та за пета поредна година община Чипровци организира „Фестивал на Чипровския килим“, на който се популяризира както традицията в занаята, така и навлизането на съвременни мотиви в изработването на килима.

Чипровските килими са прочути в цял свят, заради сръчно изтъканите геометрични фигури на хора, животни и птици в червено, черно, жълто, синьо, кафяво и зелено. Първоначално килимите били само червено-черни, но по-късно цветната палитра, с която се изработвали се обогатила. На част от килимите сръчните моми преди столетия изтъкавали и годината им на производство. Те са признати от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.

Фотографът Лилия Йотова не се стърпя и остави фотоапарата си, за да опита от магията на собственоръчното измайсторяване на чипровски килим. Преди това, като отличен професионалист, тя запечата тези уникални кадри за вас.