За пета поредна година Spice Music Festival ще събере звезди от 90-те на морския бряг в Бургас. В рамките на два дни на сцената ще се изявят Alexia, Apache Indian, Culture Beat, DJ Quicksilver, Dr. Alban, S.T.S.B. FKA Fun Factory, Kate Ryan, Lucenzo, NANA, N-Trance, Paradisio, SNAP!, U96, Гумени Глави и DJ Dian Solo.

Алексия е една от най-известните италиански певици, продала повече от 5 милиона записи по целия свят. Имаа 8 златни и 2 платинени плочи. Първият й сингъл „Me and You“, който излиза през 1995 г., е номер 1 в Италия и Испания, а „Summer is crazy“, „Number One“ и „Uh la la la“ хитове номер едно навсякъде в Европа.

Culture Beat е немски евроденс проект, създаден през 1989 г. от Торстен Фенслау. Както много групи от този период премина през редица промени в състава през годините, но постигат най-голям успех с певицата Таня Евънс и рапъра Джей Суприйм. Техният сингъл от 1993 г. „Mr. Vain“ е хит номер едно в единадесет европейски страни и се смята, че е продал повече от 10 милиона записа по целия свят. На сцената на SPICE Music Festival вече видяхме Таня Евънс, а през 2023 ще се насладим и на останалата част от проекта.

Fun Factory
Photo by Lilia Yotova

Fun Factory със своята силно експлозивна смес от поп, денс, рап, техно и реге елементи постигна международно признание и техните сингли оставят следи в класациите по целия свят. Групата продава над 7 милиона сингъла и албума по целия свят.

Fun Factory
Photo by Lilia Yotova
Fun Factory
Photo by Lilia Yotova
Fun Factory
Photo by Lilia Yotova

Dr. Alban e eдин от емблематичните изпълнители на 90-те. Роден е в Нигерия и израства с музиката на Fela Kuti и James Brown. Когато е на 23 г. започва да учи „Стоматология” и записва своя музика, за да финансира обучението си. По това време работи като диджей в известния стокхолмски клуб ‘Alphabet Street’ и често пуска свои записи.  Dr. Alban успява да продаде над 5 милиона албума, 6 милиона сингъла, отличаван е 7 пъти със сребърен, 30 пъти със златен и 30 пъти със платинен сертификат за продажби.

Dt Alban
photo by Lilia Yotova


N-Trance са британска електрик денс поп формация от началото на 90-те. Музикалните експерименти на Kevin O’Toole и Dale Longworth са забелязани от няколко лейбъла, но след присъединяването на вокалистката Kelly Llorenna звученето им става още по-характерно и в радио ефира зазвучават хитовете Set You Free, Stayin’ Alive, D.I.S.C.O., Shake Ya Body , Da Ya Think I’m Sexy?

Нана Кваме Аброква е немски рапър и диджей, който твори под псевдонима Nana. Nana е титла за благородност в Гана, откъдето са корените му.

В края на 90-те неговия стил е емблематичен за евро-рап музиката, а един от първите му сингли Lonely успява да превземе класациите в Германия и Швейцария, но и да му донесе световна слава.

Nana издава 5 албума, но хитовете му остават вечни за феновете на музиката на 90-те – Let it Rain, He’s coming, Remember the Time и др. Печели десетки музикални награди.

DJ Dian Solo
Photo by Lilia Yotova

SNAP! е немска евроденс група, създадена през 1989 г. от продуцентите Майкъл Мюнцинг и Лука Анзилоти. През годините претърпяват редица промени в състава – нови вокали, текстописци и рапъри като Теа Остин, Турбо Би, Ники Харис и Пени Форд се влючват в проекта.

Най-известните им хитове са „The Power“ и „Rhythm Is a Dancer“, като и двата заемат място номер 1 в много страни.

В последния си състав – Пени Форд и Столи Микаелс, групата вече стана една от любимите на феновете на SPICE Music Festival, заради което ще ги видим и на петото издание на фестивала в Бургас.

Turbo B – Snap
Photo by Lilia Yotova

Не пропускайте това музикално събитие, датите са 4 и 5 август 2023, мястото – Морската гара в Бургас. Емблематичните артисти от 90-те ще ви заредят с доза положителни емоции, много музика, танци и добро настроение. Бъдете там!